Åpning av tursti til Tverrvassætra under Fønhusdagene

Fellestur

Dato
25. juni kl. 17:30 - 21:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom, Seniorer
Arrangør
DNT Valdres, Fønhusforeningen , Sør-Aurdal kommune
Turområde
Hadeland, Gjøvik og Land (se kart)
Turkode
Påmeldingsfrist 24. jun

”Mikkjel Fønhus er naturskildreren framfor noen i norsk litteratur. Han skrev seg inn i folkesjelen med sine tallrike bøker om elg, bjørn, hauk og tiur, skoggangsmenn og fargerike villmarksliv. Han for vidt omkring, til Svalbard, Canada og Afrika, men kjernelandskapet var og ble hans egne hjemtrakter i Valdres. Der kjente han hver bekk og kolle – i morgenlys og kveldskumring, i vårløsning og høstfarger. Der fulgte han dyra fra fødsel til død. Og der samlet han seg et vell av historier og sagn om alt hva folk gjennom tidene har opplevd i naturen. Han kunne sitt stoff og satte sin ære i at det han skrev skulle kunne ha skjedd” (sitat fra boka ”Trollelgens rike” av Rolf Brandrud.) 

Et av de stedene hvor Mikkjel Fønhus skrev noen av sine mange bøker er Tverrvassætra i Buvassfaret. Setra hører til garden Grimsrud og er første gang nevnt midt på 1200-tallet. I kart fra 1870 er det tre hus tegnet inn. Seterdriften ble lagt ned i 1911. Her skrev Fønhus boka ”Troll-elgen” som kom ut i 1921. Fønhus hentet inspirasjon til å skrive i landskapet rundt setra og inne i den lille seterbua. Fønhus satt på en kasse og hadde den andre kassen som skrivebord.  Senga besto av noen planker på gulvet. 

I Troll-elgen får vi høre historien om einstøingen ”Gaupa”- en jeger og fangstmann som lever mest for seg selv inne i Vidalen i Vassfaret, eller Redalen som Fønhus kaller den. Sentral i historien er også trollelgen Rauten.  På turen får vi høre om Troll-elgen/Rauten, Gaupa og hunden hans Bjønn. Framme ved Tverrvassætra får vi se tuftene av bygg som en gang sto der. Vi vil også få høre om hvorfor Mikkjel brukte setra.  

Turen og arrangementet er et samarbeid mellom Fønhusforeningen, Sør-Aurdal kommune og DNT Valdres. Turen går slakt oppover på skogsveg og sti. Turen er på 3,5 kilometer, en veg. Vi beregner å bruke ca. 45 min opp i rolig tempo. 

Oppmøte: ved innkjøringa til Begna Bruk. Vi kjører i samlet flokk innover. Vi starter å gå ca. 18.00. Ta med niste, drikke og godt skotøy (det kan være litt vått).

Frist for påmelding (se kontaktinformasjon) senest 23. juni kl 20:00.

Åpning av tursti til Tverrvassætra under Fønhusdagene

”Mikkjel Fønhus er naturskildreren framfor noen i norsk litteratur. Han skrev seg inn i folkesjelen med sine tallrike bøker om elg, bjørn, hauk og tiur, skoggangsmenn og fargerike villmarksliv. Han for ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Merethe Lundene