Fottur (tematur) Svarthamar – Skriulægeret

Fellestur

Dato
27. august kl. 11:00 - 16:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom, Seniorer
Arrangører
DNT Valdres, DNT Gjøvik og Omegn
Turkode
Påmeldingsfrist 22. aug

Dette er en fin fottur i yttergrensa av Langsua Nasjonalpark med innslag av krigshistorie. Vi starter turen fra stølslaget Svarthamar i Skrautvål Sameige. Dit kommer man ved å følge stølsvegen (Svarthamarvegen) enten fra Skrautvål, via Hølstølvegen som tar av fra fylkesveg 263 mellom Fagernes og Steinsetbygden eller ved å ta opp ved hotellet den tidligere butikken ved Stavseng. Bomveg (automatbom) 60 kroner.  

Et alternativ kan være å reise inn til den sjølbetjente DNT-hytta og overnatte der fra kvelden i forvegen (sjekk Korona-regler). Vi møtes uansett ved hytta kl. 1100. Dette er en fellestur med DNT Gjøvik og Omegn og vi hilser på turfolk derfra før vi legger i veg.

Første delen av turen går på T-merket sti østover, krysser Reina på ei lita bru og slakt oppover til Smørhamar. Så er det ca. en kilometer langsetter i bjørkeskogen til Skriulægeret. Her tar vi en god hvil. Dette er hvor Furubotn-fraksjonen av Norges Kommunistiske Parti hadde sitt hovedkvarter i to perioder under krigen. Vi ser på minnetavla, på bygningene og på utsikten. For de som ønsker å sette seg inn i mer av denne delen av krigshistorien anbefaler vi Ingeborg Solbrekkens bok «Gestapos mest ettersøkte nordmenn», utgitt 2018.

Etter hvilen forlater vi den T-merkede stien og tar en liten og bratt sti («kommuniststien») på skrå opp mot Skriulægerknatten. Etter en pause oppe på knatten går vi videre i åpent terreng over mot Brendehøgda og så ned igjen til Smørhamar. Til slutt tilbake til Svarthamar på samme T-merkede sti som vi kom.  

Lengde på turen ca. 12 km, anslagsvis 4 timer rein gangtid, men vi tar oss bedre tid enn som så. Det meste på god sti, men med litt mer røft underlag i den midtre delen av turen.  Graderingsmessig er den blå, men ligger nærmere grønt/lett enn rødt/krevende.

(Neste dag, søndag 28. august, arrangeres det en tur fra Svarthamar til Tapptjerndalen t/r med delvis tilsvarende tema når det gjelder krigshistorie, se egen turbeskrivelse. Et godt tips er å delta på begge turene med overnatting i Svarthamar, sjekk imidlertid eventuelle Koronarestriksjoner.)

Kartblad 10049 Fagernes i Norge-serien eller Topo 3002 Langsua nasjonalpark.

Frist for påmelding (se kontaktinformasjon) senest 22. august kl 22:00.

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Trond Vatn
  • Marit Sæbu