Fottur (tematur) Svarthamar – Tapptjerndalen

Fellestur

Dato
28. august kl. 11:00 - 17:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom, Seniorer
Arrangører
DNT Valdres, DNT Gjøvik og Omegn
Turkode
Påmeldingsfrist 22. aug

Som en tilsvarende tur til Skriulægeret dagen før, er dette en fin fottur inn i Langsua Nasjonalpark med innslag av krigshistorie. Vi starter turen fra stølslaget Svarthamar i Skrautvål Sameige. Dit kommer man ved å følge stølsvegen (Svarthamarvegen) enten fra Skrautvål, via Hølstølvegen som tar av fra fylkesveg 263 mellom Fagernes og Steinsetbygden eller ved å ta opp ved hotellet den tidligere butikken ved Stavseng. Bomveg (automatbom) 60 kroner. 

Et alternativ kan være å reise inn til den sjølbetjente DNT-hytta og overnatte der fra kvelden i forvegen (sjekk Korona-regler). Vi møtes uansett ved hytta kl. 1100. Dette er en fellestur med DNT Gjøvik og Omegn og vi hilser på turfolk derfra før vi legger i veg.

Vi starter med å gå nordover bratt opp en sti i lia vest for Svarthamarknatten (1078 moh). Etter en drøy kilometer kommer vi inn på T-merket sti fra Brennastølen. I åpent terreng nordøstover, tar til høyre ved stikryss i Finntoppbakkan. Videre ned i et lite dalsøkk der vi krysser bekken som renner ned til Reinetjernet. Så litt oppover og inn mellom Reinlægerheldet (1132 moh) og Søre Fukhamaren (1150 moh), før det går nedover til Tapptjerndalen. Turmålet er ei lita bu og et krigsminnemerke som står der tyske tropper angrep en liten Heimefrontgruppe under aksjon Almenrausch 13. juni 1943.

Vi får en orientering om hendelsene i 1943 og tar en matpause før vi starter returen samme veg som vi kom. Samme rute tilbake, men hvis været er bra, sikter vi oss inn mot Susstølen rett sør for Fullsenn med en litt slakere nedgang og sannsynlig enda bedre utsikt vestover. Avslutningen blir da langs grusvegen (Susstølvegen) tilbake til stølene og DNT-hytta i Svarthamar.

Gangtid 4 – 5 timer, avsetter 6 timer inkl. pauser.

Kartblad 10049 Fagernes i Norge-serien eller Topo 3002 Langsua nasjonalpark.

Frist for påmelding (se kontaktinformasjon) senest 22. august kl 22:00.

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Trond Vatn
  • Marit Sæbu