Helgen 15. og 16. juni ble det holdt merke og vardekurs

Merking av tre (det blå merket er privat merking av skiløype)
Merking av tre (det blå merket er privat merking av skiløype) Foto: Jørgen Wangensteen

Hele 16 deltagere møtte spente og forventningsfulle opp for å delta på DNT Valdres sitt merke og vardekurs.

Første del av kurset gikk på Brennabu med en lett teoridel på tre økter, hvor en fikk presentert det teoretiske grunnlaget, basert på Merkehåndboka; fra ruteplanlegging til utførelse.

Deltakerne klar til første praksisdel
Deltakerne klar til første praksisdel Foto: Jørgen Wangensteen

Etter en god lunsj, ble det praksis på Stølsruta. Som praksisfelt ble området sørøst av Nøsen valgt, da planen var å merke et nytt terrengstrekk av Stølsruta som tidligere hadde gått på veien her.

Vurdering av hvordan best bygge bru over Reina
Vurdering av hvordan best bygge bru over Reina Foto: Jørgen Wangensteen

Det ble også en avstikker for å se på hvordan en kan bygge bro over en elv, og ulike forslag og vurderinger ble gjort. Broen blir bygget senere i sommer.

Vanskelig å passere slik Reina er nå
Vanskelig å passere slik Reina er nå Foto: Jørgen Wangensteen

På praksisfeltet fikk deltagerne innblikk i hvordan en rydder, kvister, setter opp merkestolper, maler og varder en ny rute. Det ble også vurdert rutevalg for å omgå bløte områder. Gradvis tok kursdeltakerne over mer og mer av arbeidet selv.

Når lørdagens praksis var ferdig for dagen hadde vi en hyggelig og sosial middag med nydelig mat levert av Brennabu, hvor været var så flott at vi satt ute i solskinnet.

På søndag fortsatte vi å arbeide på Stølsruta, men da ble det delt opp i to grupper og de enkelte deltagerne fikk større ansvar for å se hva som måtte gjøres og hvordan dette arbeidet skulle organiseres. Dette greide gruppene på en utmerket måte, med samarbeid og godt humør. Det var lett og se at erfaringene fra dagen før hadde festet seg, og gruppene jobbet raskt og effektivt med ryddingen.

På ettermiddagen hadde vi totalt ryddet og merket omkring fire til fem kilometer i terrenget, og deltagerne fikk utdelt kursbevis og reiste hjem med litt mer kunnskap og nye bekjentskaper som vi tror vil være en viktig ressurs for DNT Valdres i forhold til vedlikehold av vårt rutenett i fremtiden.

Referent og kursholder: Torkjell Haugen, assistent: Jørgen Wangensteen

Søndag var det overskyet og litt regn, men fortsatt stor innsatsvilje
Søndag var det overskyet og litt regn, men fortsatt stor innsatsvilje Foto: Jørgen Wangensteen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 25. juni 2019