På tur i koronaens tid

En liten fjelltur med cairn terrieren, Trulte.
En liten fjelltur med cairn terrieren, Trulte. Foto: Tone Espevold

Midt i mars måtte vi sette vår virksomhet på vent. Vi er godt vant med dugnadsarbeid, og besluttet derfor raskt at vi selvsagt er med på den nasjonale dugnaden for å hindre spredning av koronaviruset. Årsmøte ble utsatt og alle turer og arrangementer ble avlyst fram til 1. mai. I mellomtiden har DNT utarbeidet kurs for turledere, smittevernplaner og instrukser. DNT tar smittevern på største alvor.

Nå har myndighetene kommet med nye retningslinjer. Det er tillatt å gjennomføre arrangementer dersom man kan ta bestemte forholdsregler i forhold til smittevern. Vi ønsker nå å tilby naturopplevelser for livet under trygge forhold gjennom å tilrettelegge for noen felles turer og arrangementer fremover. Flere av våre turer vil fortsatt bli utsatt eller avlyst, enten fordi vi ikke kan følge retningslinjene på dette arrangementet, eller fordi det er andre hensyn vi må ta.

Det skal fremdeles være trygt å være med oss på tur! Som ansvarlig organisasjon må vi i DNT ta alle forhåndsregler som til enhver tid er angitt av helsemyndighetene, både nasjonalt og lokalt. Vi må sette fellesskapet framfor oss selv og våre egne behov. 

Alle turledere som skal gjennomføre turer skal gjennomgå et kurs i smittevern, retningslinjer og instrukser. Det vil være begrensninger på hvor mange som kan være med på tur samtidig. Det vil være regler for avstand mellom turdeltakerne og det vil være regler for hygiene. Vi må derfor innføre påmelding på alle turer som skal gjennomføres. Noen ganger må vi kanskje være strengere for å kunne gjennomføre på forsvarlig vis. Hver enkelt tur vil bli risikovurdert, også med tanke på smittevern. Turlederne vil gi god informasjon i forkant.

Vi vil benytte vår nettside og facebookside til å publisere hvilke turer som blir utsatt eller avlyst, og hvilke som vil bli gjennomført. Følg med, endringer kan skje raskt.

Vi håper flest mulig kommer seg ut på tur i vakre Valdres, enten med oss eller på egenhånd. Vi er heldige som har en enorm skattekiste av vakker natur og spennende kulturhistorie rett utenfor døren. Mye av dette kan oppleves og gi glede og mening til tross for pandemien som har rammet oss.

God 1. mai til alle!

Trygghet for helse, arbeid og naturopplevelser for livet!

Merethe Lundene, styreleder

Vakker solnedgang med magisk fargespill.
Vakker solnedgang med magisk fargespill. Foto: Berit Helland