9. mai var det tur til Vestre Kalvehøgda

Vestover Flya
Vestover Flya Foto: Torkjell Haugen

Etter et par dager med rufsevær skulle endelig Valdresflya vise seg fra sin beste side. Tretten glade turvandrere la ut vestover Flya med Vestre Kalvehøgda som mål. Det er en topp i DNT Valdres sitt kommunetopp prosjekt og er den høyeste toppen i Vang og Valdres for øvrig, hele 2208 moh. 

Og selv om utgangspunktet for turen nesten ligger på fjortenhundre meter så er det noen høgdemeter som skal forseres. Men været var fint og føre var godt, og sist men ikke minst humøret var på topp blant den flotte gjengen som sakte men sikkert nærmet seg den første stigningen opp Steindalen. Steindalen bærer sitt navn med rette, men det er først når all snøen forsvinner at en ser hvorfor den fikk det navnet, nå er det mye snø som dekker de fleste steinene. Men det stiger så derfor ble feller lagt på, noen med korte og andre med lange og oppover bar det.

Foto: Torkjell Haugen

Etter å ha gått over Raslet og vann 1798 ble det tid for å fylle på litt energi i form av matpause før vi skulle gi oss i kast med neste stigning. Denne stigningen opp mot høyde 2088 er nok den bratteste og lengste på hele turen, men ved å sette ene foten fremfor den andre i eget tempo passerer vi i godt driv 2000 meter og har stø kurs mot vest. 

Vel oppe inn mot Mugna går det lettere og været er fortsatt like fint, selv om en liten trekk kan kjennes og litt skyer sees i det fjerne mot sør. Løypa fra Mugna mot Østre Kalvehøgda går langs en rygg som kan være litt ekkel å forsere dersom det er hard og isete skareføre, men i dag var det godt føre med flotte spor etter oss og mange andre som også hadde tatt samme tur er denne flotte lørdagen i mai. Vel oppe på Østre Kalvehøgda var det litt nedoverbakke før vi igjen gikk løs på den siste stigningen opp til Vestre Kalvehøgda, hvor vi sto på toppen etter omkring seks timers tur, dette inkludert alle pauser. 

DNT Valdres sin turkasse hadde snødd ned, men etter litt graving på østsiden av varden kom den til syne og vi fikk skrevet oss inn i turboka. Vår retur gikk i samme spor som vi hadde gått opp, og nå var det på tide å fjerne feller og sette utfor, nedkjøringen gikk fint og vi hadde nok en matpause ved vann 1798 nedenunder Rasletinden. Turen ned gikk unna på tre timer på det gode føret.

Så totalt brukte vi rundt ni timer på hele turen. Og etter turdeltagernes ansiktsuttrykk å dømme så hadde dagen vært helt strålende.

Turleder og referent Torkjell Haugen

Mot Østre Kalvehøgda
Mot Østre Kalvehøgda Foto: Torkjell Haugen
På toppen av Vestre Kalvehøgda
På toppen av Vestre Kalvehøgda Foto: Torkjell Haugen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 15. mai 2015