7. til 12. august var det langtur i Jotunheimen

På langtur i Jotunheimen
På langtur i Jotunheimen

2 godt voksne damer kvalifiserte seg til å delta på turen, en tur som er kategorisert som krevende, da det er flere lange dagsetapper og mange høydemeter.

Turen startet med oppmøte på Gjendesheim og båt inn til Gjendebu for første overnatting. Det starter i strålende sol, noe det har vært mye av i sommer, men det skulle vise seg at vi er kommet inn i ett værskifte.

Første dagsetappe går fra Gjendebu og til Leirvassbu. En tur som stort sett går i motbakke. Dagen startet i fint oppholdsvær, men det varte ikke lenge, så måtte vi ha på oss regnklær. Det kom til dels mye regn. Noe som gjorde til at vi besluttet å ikke gå opp på Kyrkja.

Dag to ble en fin dag værmessig, oppholdsvær og sol. Dagens etappe er lettere, da vi går mye slakt nedover til Spiterstulen, utfordringene på denne etappen var de breie elvekryssingene, som gikk fint.

Tredje dagen var det igjen mer overskyet, og tåka ligger langt nedover. Dagens etappe er opp til Galdhøpiggen, og tåka kom tidlig, men ikke tykkere enn at det var forsvarlig å gå, fordelen var at vi slapp å se de bratte sidene vi passerte på turen. Oppe på ca 2 000 moh så fikk vi gå på nysnø som hadde kommet om natten. Temperaturen var noe helt annet enn det vi hadde tidligere i sommer. Turfølget mitt denne dagen lurte nok litt på hva hun var med på i dag, men så var det det at hun hadde ikke vært på Galdhøpiggen tidligere, og opp kom vi, utsikten forble tåke, men det smakte godt med varm kaffe og varme pølser inne i hytta, som er bemannet. Tidvis fikk vi litt bedre sikt på turen ned igjen og glade var vi for at vi startet tidlig denne morgenen, nede på Spiterstulen så fant vi igjen vår svenske tur venn, som hadde benyttet dagen i badebassenget på Spiterstulen.

Fjerde dag er Glittertind målet, og Glitterheim. Nok en dag med mange høydemeter og ganske bratt et parti også, sherpaene hadde laget fin sti i det bratte partiet. Å gå i snø måtte vi også gjøre i dag fra ca 2 000 moh, og været var bra denne dagen, og tåken forvant mer og mer fra toppene, så vi fikk fin utsikt mot den vestlige og sørlige retningen fra toppen. Glittertind ble på en måte litt skuffende, da det ikke var helt slik som bildene vi hadde sett fortalte oss hvordan det var. Men 2 fornøyde damer var glade for å ha vært på toppen.

Siste dag, en lang dagsmarsj til Gjendesheim i fint sommervær.

Damene var kjempefornøyde med turen, selv om de syntes dagsetappen nok ble litt i det lengste laget. Med sitt gode humør, så gikk dette godt.

Referent og turleder: Steinar Kvåle

Skrevet av Jørgen Wangensteen 3. september 2018