28. juni åpnet klima- og miljøministeren tursti til Fønhusgamma

Bjørkesnora klippes.
Bjørkesnora klippes. Foto: Anne Dyve

Under Fønhusdagene tok klima- og miljøminister Ola Elvestuen turen til Smørhølet i Sør-Aurdal for å åpne den nye turstien til Fønhusgamma. Om lag 70 turdeltakere møtte også opp denne flotte solskinnskvelden.

Ordfører Kåre Helland ønsket velkommen og gav ministeren en Valdres t-skjorte med et påtrykt sitat fra Fønhus. Deretter holdt klima- og miljøminister Ola Elvestuen en flott tale før han klippet bjørkesnora, som ble holdt av ordføreren og Amund Fønhus Stensrud, barnebarnet til Mikkjel Fønhus.

Elvestuen fikk også en gave fra DNT Valdres som takk for at han kom for å åpne stien, og som takk for at han og hans regjering bidro til at elva Vinda ble vernet.

Langs turen fikk deltakerne informasjon om den gamle hovedferdselsvegen mellom Bergen og Bragernes (Drammen), kalt Kongevegen, samt Pilgrimsvegen gjennom Valdres, som begge følger deler av ruten. Videre fikk de informasjon om forfatteren og naturvernforkjemperen Mikkjel Fønhus. Langs stien er det satt opp skilt med sitater fra boka «Skogens Eventyrer». Hovedpersonen i boka er sølvreven Jaampa og handlingen er lagt til området.

Vi stoppet ved hytta «Sjaa Vitt», som bror til Mikkjel Fønhus satte opp. Her kunnet vi nyte utsikten før vi gikk de siste hundre meterne ned til gamma. Her satt Ole Listerudbakken utkledd som Mikkjel Fønhus. Stemningen var flott og høytidelig når han ønsket Elvestuen og oss andre velkommen. Han inviterte ministeren til å sette seg ned for å høre han lese høyt fra boka «Der villmarka suser». Etter denne magiske stunden informerte Arne Erik Fønhus om Fønhusforeningen og gav klima- og miljøministeren en original Fønhusbok.

Arrangementet var et samarbeid mellom DNT Valdres, Sør-Aurdal kommune og Fønhusforeningen.

Referent: Merethe Lundene

Turledere: Merethe Lundene og Kristin Thorsrud Teien

DNT Veivisere: Ann Kristin Nysveen og Lars Einar Teien​​​​​​​

Høgtlesing ved gamma.
Høgtlesing ved gamma. Foto: Anne Dyve

Skrevet av Jørgen Wangensteen 22. september 2019