28. juni var det topptur til Grindadn

På Grindadn
På Grindadn Foto: Torkjell Haugen

Grindadn, en flott topp med fantastisk utsikt mot det beste av hva Valdres har å by på av natur – men bare ikke i dag.

Vi var totalt fem personer som var klar for topptur til Grindadn denne regntunge søndagen, og flere hadde meldt seg av da Yr varslet regn, tåke og vind. Likevel la vi avgårde, vel vitne om at dersom det kom tordenvær så skulle vi snu.


Foto: Torkjell Haugen

Innledningsvis hadde vi god sikt, men vi møtte tåkebeltet halvveis i oppstigningen til Heimstølbøtn, og desto høyere vi kom så tiltok vinden i styrke. I skaret mot Heimstølbøtn var vinden noe kraftigere grunnet terrengformasjonene som presser lufta gjennom skaret. Her stoppet vi ved en mange hundre års fangstgrav eller bøgahi, og vi kunne formelig se for oss de gamle jegerne som lå med buen spendt og ventet på villreinen som kom frem i tåka jaget av andre jegere nede fra Grindatjern.

Fangstgrav
Fangstgrav Foto: Torkjell Haugen

Etter å ha kommet forbi dagens reingjerde var det tid for å finne en plass hvor vi kunne spise niste og drikke. Vi var da så heldige at det ble en «oppholdsskur» når vi spiste, og tåka kom og gikk, et øyeblikk hadde vi sikt opp mot 1000 meter, og i det neste kanskje 50 meter. Så var det klart for den siste stigningen, og da ble det mer regn og noe mer vind, men ikke verre at vi kom stadig høyere opp i steinura, og til slutt var vi på toppen. Noe utsikt ble det ikke denne gangen, men vi fikk tatt det obligatoriske toppbildet før vi snudde ned igjen.

Foto: Torkjell Haugen

Turen ned gikk relativt raskt, selv om det var glatt enkelte partier på de våte steinene. Vel nede ble sikten bedre, og vi kunne tidvis skimte toppen av Grindadn og området der vi hadde gått. Selv om det hadde vært mye regn, tåke og vind så var stemningen i det flotte men lille turfølge godt da vi omsider kom tilbake til bilene i Smådalsvegen. Takk for turen!

Referent og turleder: Torkjell Haugen

Foto: Torkjell Haugen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 2. juli 2020