Midt i august hadde Seniorgruppa tredagstur til Bygdin

Utsikt mot Fleinsendin
Utsikt mot Fleinsendin Foto: Ester Christensen

Fra 17. til 19. august hadde vi base på Bygdin hotel med fine turer i området.

Første dag møttes vi på Slettefjell, og gikk opp mot Mugnatind, i det flotte været. Ved Mugnabøttjernet svingte vi til høgre og opp på en topp, som jeg ikke har funnet navnet på, men det var veldig fin utsikt ned i Fleinsendin. Vi hadde matpause ved Mugnabøttjernet, før vi gikk tilbake og reiste til Bygdin for innsjekking, og senere en god middag.

Andre dag tok vi båten til Torfinnsbu, hvor vi så oss litt omkring, og vi fikk mulighet for å se oppussingen innvendig. Så gikk vi langs med vannet tilbake til vi kom til stien opp på Valdresflye. Vi måtte krysse en elv. Vannføringen var stor, så det var bare å ta av skoene å vasse over, det gikk fint, og enda en elv måtte krysses, også her var der stor vannføring, men da var det ingen nøling, det var bare å ta av skoene (tøffe folk). Vi fortsatte oppover til vi møtte stien til Fagerdalen, og ned til Bygdin. Vi hadde en flott dag med strålende vær hele dagen.

Denne tredje dagen var planen å gå frå Heimdalsmunnen ned til Sandbakkbue i Øvre Heimdalen og over fjellet mot Maurvangen. Men kvelden før varsla YR fare for regn og torever ut på dagen.  Vi bestemte oss difor for å leggja om turprogrammet denne dagen. Vi skulle gå to turar: Først frå Heimdalsmunnen til toppen av Sørre Brurskarsknappen og ned att. Så frå Heimdalsmunnen til Sandbakkbue og tilbake.

Reinsdyr på Sørre Brurskarsknappen
Reinsdyr på Sørre Brurskarsknappen Foto: Bjørn Vegard Johnsen

Turen opp på Sørre Brurskarsknappen varierer mellom tunge og flatare parti, men med framifrå utsikt både mot tindane rundt Leirungsdalen og ned i Heimdalen. Då vi kom så langt at vi berre hadde ei oppstigning att, stod mange reinsdyr i silhuett på toppen. Dei hadde ikkje fått teften av oss, og vi bestemte oss for å rasta der vi stod og ikkje skremma dei. Reinsdyra var lenge på toppen, og vi hadde ei flott oppleving.  Vi brukte så lang tid på rasten at vi bestemte oss for å gå ned att for å ha nok tid i Heimdalen.

Turen ned i Heimdalen er svært lett. Vi måtte vada over Brurskarsbekken, men det var sett ut vadestokkar på kvar side av bekken, og vi kom oss tørrskodde over både fram og tilbake. Vi var framme ved Sandbakkbue etter ein times gange og hadde ein lang rast der. Sanbakkbue er ei av fleire opne buer i Øystre Slidre. Turleiaren nytta rasten til å fortelja om Heimdalen frå sagnet om Ridderspranget og fram til i dag.

Vi hadde for det meste fint ver heile denne siste turdagen også.  Men ikkje lenge etter at vi hadde avslutta turen, slo veret om. Vi gjorde lurt i å leggja om programmet denne dagen.

Vi avslutta 3 velukka turdagar med ein kaffistopp på den nye kafeen på Valdresflye.

Turledere og referenter: Ester Christensen og Bjørn Vegar Johnsen

Foto: Ester Christensen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 28. august 2020