15. juli var det Onsdagssnert på Kongevegen over Kvamskleiva

Mot Neset og Hensåsen
Mot Neset og Hensåsen Foto: Torkjell Haugen

Vi var fem stykker som denne onsdagen tok turen langs over den spektakulære og stedvis bratte Kongevegen over Kvamskleiva.

Kongevegen over Kvamskleiva er en flott tur med mye historie, alt fra beretninger fra reisen til J C Dahl til forbryter Gjest Bårdsen som på vei til tukthus på Akershus satt i arresten i Kvam. I tillegg fikk turdeltagerne høre om ridder Sigvat av Leiholar som blant annet eide gården Leirhol som en ser på andre siden av Vangsmjøsa. Også historien om de syv som druknet ved Ringetøsja for over 300 år siden var vi innom.

Bro over Sauebekken
Bro over Sauebekken Foto: Torkjell Haugen

Dagens kongeveg er restaurert med en flott bro over Sauebekken, og veien er også utbedret med mur på kanten ned mot der dagens vei går. Vi startet fra parkeringen ved Neset og gikk den bratte stigningen over Kvamskleiva hvor vi etter hvert kommer over på litt mildere terreng.

Ved Gamle Kvam gård hadde vi en lengere matpause før vi fortsatte mot Vang og Søndrol. Vi hadde blitt enige om å gå frem og tilbake, både for å få en lengere tur, men også for å slippe å kjøre flere i en bil som ville gitt en økt smittefare.

Referent og turleder: Torkjell Haugen

Mot Grindan og Bergsfjellet
Mot Grindan og Bergsfjellet Foto: Torkjell Haugen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 8. oktober 2020