12.-14. august var det stølstur til Katharina på Sparstadstølen, Vang i Valdres.

Sparstadstølen
Sparstadstølen Foto: Venke Fredriksen

Sparstadstølen ligger i dalsøkket - Sanddalen mellom Vennisfjellet og Skutshorn, fint utgangspunkt for fjellturer der sistnevnte gir en fabelaktig utsikt over hele Vangsmjøse.

Men for de 10 deltagerne som kom til Sanddalen på denne DNT turen var det å få innblikk i stølslivet som lokket, en «lokal» i fra Valdres, et par i fra Bergen og resten i fra Oslo og Hadeland.

Vi startet med å innlosjere oss, slå opp teltene på innmarksbeite til kuene som for disse dagene fungerte som inngjerdet «leirplass» for folk 😊

Så ønsket Katharina velkommen og formidlet litt om historien til Sparstadstølen.

På Sparstadstølen foregår all mjølking av geit og ku som før i tiden, håndmjølking og alle som hadde lyst kunne få bli med i fjøset å prøve. Det ble delt inn i grupper, eller kohorter som det kalles i disse dager for kveld og morgenstell i fjøset og alt det medfører.

Mjølkespann i avkjølinga.
Mjølkespann i avkjølinga. Foto: Venke Fredriksen

Melka skal separeres og settes til avkjøling i bekken, melkespann og utstyr skal vaskes og det skal tilrettelegges for neste fjøsstell.

Dyra har natta på innmarksbeite, her står noen «manngard» for å lede dyra forbi teltplassen.
Dyra har natta på innmarksbeite, her står noen «manngard» for å lede dyra forbi teltplassen. Foto: Venke Fredriksen

Etter kveldstellet samlet vi oss rundt bålet på bålplassen, spiste mat og ble litt kjent med hverandre.

Neste dag startet allerede før klokka 06.00, med mjølking og separering før frokost og en liten hvil før ysting/koking av ost skulle begynne.

Det skulle være ysting av kvitost og koking av brunost. Kvitosten er hovedmålet med ystinga, og brunosten blir til av mysa som er igjen i ystegryta etter kvitosten, litt enkelt forklart.

Med koking av brunost går nesten hele dagen, alt vann skal fordampes før det som til slutt blir igjen av mysa er brunost.
I «ventetiden» av kokinga fylles dagen med andre gjøremål på stølen, det ble kinnet skikkelig godt setersmør, noen av de unge fikk prøve hugge ved for første gang, noen gikk en liten tur, det ble kos med dyra og bading i elva. Katharina serverte rømmegrøt med spekemat som dagmåltid og fortalte mer om ysting, historie og stølsliv.

Det var også mulig å tilbringe litt tid i solveggen når sola viste seg frem 😊

Neste dag startet like tidlig og ivrige medhjelpere var med å sette kyra på båsen og mjølke før frokost også denne morgenen.
Det ble en litt lenger frokost siste dagen i hyggelig felleskap med formidling og deling av siste dagers opplevelser og læring  før nedrigging av telt og hjemreise.

Referent og turleder: Venke Fredriksen

Foto: Venke Fredriksen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 8. oktober 2020