23. august var det tematur til Djuptjernskampen i Langsua nasjonalpark

Det er neppe mulig å få blåere himmel over Djuptjernskampen
Det er neppe mulig å få blåere himmel over Djuptjernskampen Foto: Merethe Lundene

Strålende solskinn gav perfekte rammer for tematuren inn i Langsua nasjonalpark. 17 deltakere tok turen gjennom et vakkert fjellområde til høyeste punkt i Nord–Aurdal kommune.

Vi vandret gjennom variert natur fra frodig fjellbjørkeskog til store, myke vidder og høyder med utsikt til flotte fjell og vann. På turen fortalte biolog Kristin Thorsrud Teien om naturverdier i området.

Den vakre og sjeldne skjeggklokka
Den vakre og sjeldne skjeggklokka Foto: Merethe Lundene

Vi var heldige og fikk blant annet se den vakre og sjeldne skjeggklokka. Område har innslag av villmarkspreget natur uten omfattende tekniske inngrep. Slike store, relativt urørte og produktive lavfjellsområder er sjeldne, og til nå er de i liten grad representert i Norges nasjonalparker. Store deler av området er  også et sterkt kulturpåvirka landskap, som er brukt gjennom hundrevis av år. Vi fikk derfor også høre mye interessant historie om flere hundre år med fjernsetring og legerdrift. Forfatter Ingeborg Solbrekken deltok på turen, og kunne fortelle mye interessant krigshistorie fra området.

Ordfører i Nord–Aurdal kommune, Inger Torun Klosbøle, deltok på turen til sin kommunetopp på denne flotte dagen. Som ordfører sitter hun også nasjonalparkstyret og kunne fortelle hvordan de jobber der. Hun er fortsatt ordfører på toppen!

Foto: Merethe Lundene

Det var klarvær denne dagen og oppe på toppen kunne vi se langt og vidt utover fjellområdene i Gausdal Vestfjell, Jotunheimen og Valdres.

 Turleder og referert: Merethe Lundene

Skrevet av Jørgen Wangensteen 1. oktober 2015