21. juli var det Onsdagssnert langs Kyrkjevegen Ulnes-Fodnes

Foto: Jahn Børe Jahnsen

Denne onsdagen gikk kveldsturen langs den gamle Kyrkjevegen fra Hilme i Ulnes til Fodnesbygda og tilbake. Tre hyggelig damer møtte opp og turleder fortalte om kirka på Svenes.

Kyrkjevegen i trollskog
Kyrkjevegen i trollskog Foto: Jahn Børe Jahnsen

Opprinnelig var her en stavkirke nevnt første gang i 1307. Stavkirka ble revet i 1702 og erstattet med en tømmerkirke, som ble bygget om til en korskirke i 1735. Men kirka lå helt i utkanten av kirkesoknet og ble derfor flyttet til Strand i 1860. Fodnesbygda hørte til Svenes kirkesokn, og derfor var det en slags kyrkjeveg ned til Svenes. Mest en gangveg, kanskje brukt som sledeveg til å frakte kister, men neppe en kjøreveg.

Kyrkjevegen ved husmannsplassen Kruk
Kyrkjevegen ved husmannsplassen Kruk Foto: Jahn Børe Jahnsen

Mye av kyrkjevegen har forsvunnet i innmark både på Fodnes og ved Bosheim og Svenes. Men en drøy kilometer mellom bygdene er bevart som en fin tursti, som nå også er en del av Pilegrimsvegen i Valdres. Ved startpunktet utsikt mot Ulnes. Vi gikk forbi murene fra husmannsplassen Kruk, så på gamle grensesteiner, og så hvordan stien tydelig var bygd opp i brattlendet.  Til slutt endte vi på et bratt jorde med flott utsikt over Strandefjorden mot Håvrud og Lo. På tilbaketuren studerte damene plantelivet. Fin kveldstur i nydelig vær.

Referent og turleder: Jahn Børe Jahnsen

Foto: Jahn Børe Jahnsen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 9. august 2021