7. juli var det Onsdagssnert på kultursti i Høre

Høre stavkirke
Høre stavkirke Foto: Torkjell Haugen

Det var seks stykker som ville være med på en rundtur med mye gammel historie og kultur i Høre denne litt regntunge onsdagen.

Husmannsplass
Husmannsplass Foto: Torkjell Haugen

Men med godt regntøy og pågangsmot startet vi fra Høre stavkirke. Her starter kulturstien som er godt merket og som har mange informasjonstavler langs runden. Kulturstien går på deler av Den Bergenske Kongeveg og vi gikk forbi tidligere husmannsplasser og kullmiler for produksjon av kull til utvinning av myrmalm.

Etter hvert kom vi til Riddarberget som er en gammel bygdeborg fra omkring 600 tallet. Her var det en flott utsikt mot Slidre og det var benker og bord, slik at det passet godt å ta en liten rast og matbit. Her gikk vi også innom ”Stallen”, en naturlig bergformasjon på nordsiden av borgen som ga ly for vær og vind hvor en antar at de hadde hestene sine. 

Stallen
Stallen Foto: Torkjell Haugen

Oppe ved Høre barnehage var det reist en stor steintavle som fortalte om professor og samfunnsøkonom Thorstein Bunde Velben. En norsk-amerikaner som var født av norske utvandrere som kom fra Høre. Det hevdes at han var en av de viktigste brikkene i en radikal tanke som på sett og vis siviliserte kapitalismen i USA i forrige århundre.

Referent og turleder: Torkjell Haugen

Flott utsikt mot Slidre
Flott utsikt mot Slidre Foto: Torkjell Haugen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 12. oktober 2021