Helgen 18.-20. februar ble det arrangert skredkurs for DNT Ung Valdres

Her ser vi eksempler på faretegn som skytende sprekk og flakskredet gliflate
Her ser vi eksempler på faretegn som skytende sprekk og flakskredet gliflate Foto: Guri Oline Iversen

Fredagen startet med å bli kjent, gjennomgang av teori som deltakerne skulle sette ut i praksis lørdag og søndag.

Lørdagen møttes vi på Tyin med mål om å gå mot Galden eller Tyinstølsnøse. Her viste det seg å være dårligere sikt enn lenger ned i dalen, vende da nesen sørover i håp om betre forhold, mindre vind og betre sikt, samt forhåpentligvis god snø.

Dette viste seg å stemme, skyene sprakk opp og solen viste seg fra delvis skyet himmel.  På turen mot Finndalshornet ble det gjennomgått kameratsjekk, hvordan legge spor og vi fikk kjenne på hvordan snøen endret seg fra inni skogen til over skoggrensen hvor vinden har herjet med den, fra ubunden til bunden snø. Med kjapptester fikk vi sett på forplantningsevnen i snøen, med skytendesprekk i snøen, hvor lagene gled nedover på et hardt lag i snødekket. Dagens kursdag ble avsluttet med kjøring i nydeleg pudder ned til bilene.

Foto: Guri Oline Iversen

Søndag gikk turen mot Hensfjellet i Vang. Dagen startet med innføring i kameratredning og vi fikk prøvd ut dette. Turen gikk mot Hensfjellet, der vi satte teori ut i praksis. Her viste det seg at vinden hadde herjet med snøen noe mer enn det vi såg i går. På nokså ujevnt underlag og gjennomslagsføre fikk man testet skiferdighetene sine og samtidig fikk en mer kunnskap om hvordan vind, temperatur og nedbør påvirker snøen.

Alle var enig om at det hadde blitt tre lærerike dager med kursleder Even Berntzen.

​​​​​​​Turleder og referent: Guri Oline Iversen

Her ser vi eksempler på hvordan snøoverflaten blir etter vindens herjinger
Her ser vi eksempler på hvordan snøoverflaten blir etter vindens herjinger Foto: Guri Oline Iversen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 23. februar 2022