16. – 17. juli var det sykkeltur til Haldorbu

Sykkelturgjengen på Kvitfeten søndag
Sykkelturgjengen på Kvitfeten søndag Foto: Trond Vatn

Det ble 4 deltakere på sykkelturen til Haldorbu og alle fire er inne på lista over turledere i foreningen. I turbeskrivelsen var det nevnt at vi ville sykle med en turleder foran og en turleder bak. Dette ble det således ingen problemer med å overholde.

Det viste seg at været ikke ble fullt så bra som varslet, men det var helt ok for en sykkeltur. Noen regndråper begge dager, men ikke behov for regntøy. På lørdag var det en god del blå himmel, mens det på søndag ble noe mer grått. På lørdag var det mest korte ermer og kort sykkelbukse, mens behovet for overtrekkjakke og langbukse var dominerende på søndag.

På vegen innover på lørdag syklet vi på gode grusveger via Helleset og Skåltjernet fram til ca midtveis mellom Olægeret og Flakstadlægeret i området nordvest for Fullsenn. Der tok vi av på en kjerreveg/ traktorveg som går videre i retning vestnordvest, sør for Sælidfjellet over snaufjellterreng, så nedover til Kvitfeten. Flott utsikt fra høyde 1089. Bakken ned til Kvitfeten var nok den delen av turen som var mest teknisk krevende – her var det både løs og fast stein. Strekningen Kvitfeten – Haldorbu var atskillig lettere selv om det her og der kunne være behov for å trille sykkelen noen meter.

Vi hadde startet litt over klokka 10 og ankom Haldorbu litt før klokka 15. Da var vi de fire første og etablerte oss i hovedhytta som har seks sengeplasser. Etter hvert strømmet det på med folk og til slutt var det 16 voksne og 6 barn. Nødbua hadde riktignok en god del flatsengeplasser. Det ble litt trangt, men ingen sure miner så vidt vi kunne se. I hovedhytta hadde vi i hvert fall en hyggelig kveld og klokka var nesten halv åtte på morgenen før folket fant det passelig å stå opp.

Litt før halv ti var vi på hjul igjen. En mer vestlig rute tilbake – via Sørre Trollåsen og Vangsjøen – og lett å sykle hele strekningen. Vi stoppet flere ganger undervegs, faktisk viste Garminklokka at vi bare var i bevegelse 56,5 % av de vel 5 timene turen varte. Innover hadde vi vært i bevegelse 71,5 % av de snaue 5 timene vi var på tur. Ser vi bort fra den tida vi ikke var på sykkelen, ble gjennomsnittsfarten innover ca 12,5 km/t, mens den på turen tilbake lå på 15,5 km/t. Antall høydemetere (stigning) var 820 på lørdag og 460 på søndag, antall meter i nedoverbakke omtrent motsatt. Lengden var 42,5 km innover og 45 km tilbake, dvs. at GPSen viste litt kortere distanse enn de 5 milene i hver retning som var anslått ut fra kartet i turbeskrivelsen.

Det kan konstateres at det er veldig fint å være på sykkeltur. Fra tidligere har hovedvekten vært skiturer på vinteren og fotturer i barmarksperioden. Det kommer det nok til å være fortsatt, men DNT Valdres bør så absolutt fortsette å arrangere sykkelturer. Vi håper å få med oss flere neste gang. Man trenger på ingen måte å være turleder for å delta på en tur som dette.

Referent Trond Vatn

Torkjell ved Helleset - noen har smurt inn logoen for nasjonalparken med kumøkk
Torkjell ved Helleset - noen har smurt inn logoen for nasjonalparken med kumøkk Foto: Trond Vatn
Kjerreveg med høyde 1089 og Skaget i bakgrunnen
Kjerreveg med høyde 1089 og Skaget i bakgrunnen Foto: Trond Vatn

Skrevet av Jørgen Wangensteen 18. juli 2016