10. august var det padletur på Leirin

Passasjen inn mot bukta ved Leirstølen
Passasjen inn mot bukta ved Leirstølen Foto: Tor Harald Skogheim

Det var et klart drag av høst og 5-6 sekundmeter vind fra nordvest da vi ankom vannkanten vest på Leirinvannet 10. august. Med andre ord forhold for ullstillongs og godt med bekledning. Vi - var i denne sammenheng fire turdeltakere, inklusive turleder. Nærmere bestemt to par. Det burde selvsagt vært flere, men neste gang vi arrangerer padletur, kanskje?

Vi hadde lånt nøkkel til Jodokkvegen og kjørt inn med kajakkene på taket av våre to biler. Turen startet rett vest for den vesle brua som går over til øya der det står noen installasjoner for innflygingen til flyplassen. Vi iførte oss vester og spruttrekk før alle fire fikk sjøsatt kajakkene med padleren trygt på plass.

Kurs ble satt i nordøstlig retning – mot Skørsløo som lå rett i siktlinja. Og selvsagt blir det ikke padlet helt i rett linje, vi holdt oss noe nærmere land. Etter å ha passert Idavøllen (som er et alternativt sted å starte/avslutte en padletur) gikk ruta gjennom et sivbevokst sund før vi kom inn til den innerste delen av Storfjorden – som er navnet på denne delen av Leirinvannet. Vi dreide rundt til høyre og fulgte så landet i sørlig retning videre ut til den ytterste delen av odden som stikker ut fra nord helt inn til midten av vannet.

Leirinvannet ligger på 819 meter over havet og har mange øyer og viker. Rundt omkring – også på øyene - er det en del hytter. Det var folk på noen av dem og det er tydelig at fisking er en viktig aktivitet for de aller fleste av de som har hytter her. Basert på hva vi observerte av påhengsmotorer på båtene som lå langs strendene, er det tillatt med den slags på Leirin, men det var på ingen måte noe forstyrrende trafikk. Tvert imot var det svært fredelig og idyllisk.

Etter å ha passert den nevnte odden omtrent midt ute på fjorden, dreide vi nordøstover. Vi passerte en trang passasje inn mot den delen av vannet som ligger like vest for Leirstølen. Her tok vi en liten pause uten ilandstigning før vi padlet tilbake et stykke i samme retning som vi var kommet fra.

Nå fulgte den aller fineste delen – i en «kanal» som svingte litt fram og tilbake mot Susfjorden i sørøst. Rolig og en virkelig fin naturopplevelse. Da vi kom ut i Susfjorden, ble imidlertid forholdene langt barskere og vi måtte konsentrere oss om bølgene og å holde balansen. Da var det ikke bare snakk om å nyte omgivelsene. Kursen ble satt rett mot et stort fellesnaust på det østre landet. Her gikk vi så i land for å ta en litt lengre pause. Pausen ble imidlertid ikke veldig lang – det var litt surt og kaldt - og dessuten var det like greit å komme seg utpå igjen for å ta tak på de utfordringene som bølgene ville gi oss videre vestover. Vi gikk innenfor et par øyer der farvannet var betydelig roligere. Så rundet vi odden som ligger rett øst for flystripa. Det var fremdeles litt krevende, men da vi rundet den nordlige spissen av flystripa, ble det betydelig roligere sjø. Siden vi nå passerte traseen for innflyging, bøyde vi oss litt ned for å gå under radaren. Nå er det ikke mye flytrafikk lenger og det var kanskje ikke noen i tårnet som kunne tenkes å irritere seg over vår passering på tvers. Siste biten var igjen fin å padle og vi avsluttet med å passere under den vesle brua rett ved der vi hadde startet omlag 2 timer tidligere.

Det er ingen tvil: Padling på vann i innlandet/fjellet er like fin naturopplevelse som å padle i skjærgården. Enda fredeligere og lite problemer med solgangsbrisen som langs kysten kan endre forholdene raskt. Det kan selvsagt blåse kraftig i innlandet også. Bølgene på innlandsvann kan gi litt utfordringer – de er gjerne krappere enn de som inneholder saltvann, men sjelden veldig høye. De fire turdeltakerne er samstemte i at innlandspadling er en flott form for friluftsliv. Du kommer veldig nær naturen når du sitter i en kajakk og selv om pulsen ikke kommer så høyt, er det både god balansetrening og kjempebra trim for overkropp/rygg og armer.

Vi regner med at DNT Valdres kommer til å arrangere flere padleturer.

Referent og turleder: Trond Vatn

Padleruta, tegnet av Trond Vtn
Padleruta, tegnet av Trond Vtn
Klargjøring til padletur.
Klargjøring til padletur. Foto: Marit Sæbu
På veg gjennom sivet mot Skørsløo.
På veg gjennom sivet mot Skørsløo. Foto: Tor Harald Skogheim
Vinden øker.
Vinden øker. Foto: Tor Harald Skogheim
Utveksling av padleerfaringer.
Utveksling av padleerfaringer. Foto: Trond Vatn

Skrevet av Jørgen Wangensteen 12. august 2016