21. august var det topptur til Langeskaveltind

Oppe på Langeskavlen mot Kvitevatnet og Tyin
Oppe på Langeskavlen mot Kvitevatnet og Tyin Foto: Torkjell Haugen

Stor var spenningen da 9 turdeltagere la ut fra Koldedalen, ville skydekke lette slik at vi kunne nyte den flotte utsikten fra Langeskavltinden?

Tåke og lavt skydekke er ingen optimal kombinasjon for å gå på topptur for utsiktens skyld, men Yr ga håp om sol og lettskyet vær utpå dagen. Turfølget fulgte stien innover mot Uradalsvatnet, og det var god stemning selv om det kom noen regndråper. Der inne gikk vi over på en umerket sti som går opp mot Uranosbreen, hvor et nytt spenningsmoment ventet. Ville det være vanskelig å vade breelva. Men vår bekymring var grunnløs, det var liten vannføring så elva var lett å vade. De tøffeste, les damene, tok av seg skoene og vadet barbeint. Det gikk bra, men det var ikke akkurat noen badetemperatur i vannet fra Uranosbreen.

Vel over gikk vi langs brekanten for å unngå det kuperte og steinete området hvor breen engang hadde ligget. Så startet den siste oppstigningen opp på Langeskavlen og videre opp mot toppen. Det var noen snørenner som vi valgte å gå på for å unngå steinområdene, men det å gå i motbakke på råtten sommersnø tok også på kreftene.

På toppen av Langeskaveltinden
På toppen av Langeskaveltinden Foto: Torkjell Haugen

Men omsider kom vi på toppen til en fantastisk utsikt, tåke og skyer hadde forsvunnet slik at vi kunne skue utover Jotunheimens majestetiske topper helt til synsranden. Mot nord var Storebjørn og Stetind lett synlige, mot vest den majestetiske østveggen på Urdanostinden og litt lenger mot sørvest, den karakteristiske og flotte Falketind. Mot sør lå Tyin og Bygdin helt blanke og speilet seg i sola langt der nede. Og mot øst Storegut og Galdeberget, og langt der borte kunne en skimte toppene på Torfinnstindande.

Så var alle toppbilder tatt, og med energi fra matpakkene startet nedstigningen, som gikk betraktelig raskere enn turen opp. Alt i alt, en uforglemmelig dag med en flott og inspirerende turgruppe!

Turleder og referent: Torkjell Haugen

Lettere ned en opp på snøen med Store Mjølkedalsvatnet og Bygdin i bakgrunn
Lettere ned en opp på snøen med Store Mjølkedalsvatnet og Bygdin i bakgrunn Foto: Torkjell Haugen
Ned mot Uranosbreen
Ned mot Uranosbreen Foto: Torkjell Haugen
Flotte steinfarger mot Uranostinden
Flotte steinfarger mot Uranostinden Foto: Torkjell Haugen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 24. august 2016