2. til 4. februar var det Alpint skredkurs

Snøprofilgraving
Snøprofilgraving Foto: Morten Helgesen

Vi var 7 deltakere som møttes til teorikveld på fredag med kursholder Even Berntsen på Brennabu Leirskole, Vaset. Etter en presentasjonsrunde fikk vi presentert en del problematikk og teori rundt skred, både terreng, snø og den menneskelige faktor før vi dro hjem for å pakke til tur.

Snupunkt på Nibbi med Skogshorn bak
Snupunkt på Nibbi med Skogshorn bak Foto: Morten Helgesen

Lørdag til Nibbi

Kalde temperaturutsikter og kjapp exit mulighet gjorde at vi valgte den sørvendte Nibbi denne dagen. Mest mulig sol. Så fikk det heller bære med alle menneskene vi måtte forholde oss, foran, bak, til venstre og høyre.


Etter å ha fått på utstyret var det klart for såkalt dobbel gruppetest av søkerutstyret før vi trente litt på veivalg oppover, inkludert noen teoristopp. Vi fikk målt snøhellinger på ulike måter, testet fellenes festeegenskaper opp mot 30 grader før vi etter hvert fant oss en plass å grave snøprofil på jakt etter lagdelinger, svake lag og kantkorn. Litt av målet var å finne igjen ting vi hadde lest om på varsom.no sitt skredvarsel i forkant.

Deretter ble det en matpause innen vi fortsatte. Vi diskuterte terreng og veivalg, snø og kjøretraséer mens klokka gikk. Det ble ikke toppen denne dagen, viktigere å få en god redningsøkt. Så 20 minutter under toppen var det av med feller og klart for nedkjøring. Snøen var oppkjørt og dårlig, men tross alt ganske ok, og ikke lenge etterpå var vi nede ved skoggrensa, klare for litt søkerøvelse i kveldssola.

Vi fikk presentert litt ulike teorier og hvordan søket skulle gjennomføres med tilnærming, søker og stang, og så var det bare å øve.

Dagen ble avsluttet med kort oppsummering på Brennabu. Even foreslo så Hensfjellet som åsted for dag to, noe alle sluttet seg til.

Henriette hadde kjørt ski før
Henriette hadde kjørt ski før Foto: Morten Helgesen

Søndag Hensfjellet Vang

Vi møttes ved turstart, klare for ny dag i flott vær og denne dagen virket snøen å være mye bedre.

Vi kikket litt på snøen og byttet på å lede gruppa opp til pauseplassen. Her var det tid for å grave snøprofiler. Vi fikk også prøvd oss på den såkalte kompresjonstesten og sett hvordan laget i snøen delte seg og hvor mye belastning som skulle til.

Etter pausen gikk vi litt lenger opp, før vi snudde og cruiset ned i puddersnøen til alles begeistring. På vei ned tok vi en lenger pause før vi delte gruppa i to, hvor hver del skulle lage et skredscenario som den andre gruppen skulle øve seg på. Det ble en mer realistisk tilnærming og en nyttig øvelse.

Alle deltakerne var fornøyde med et flott og lærerikt kurs med nyttig kunnskap og morsomme øvelser.

Referent: Morten Helgesen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 5. februar 2018