Spennende om Svalbard-skitur på høstmøtet

Hele 55 møtte fram mandag kveld, 22. november for å høre Ingvild Sæbu Vatn fortelle om skituren Spitsbergen på langs, 615 krevende kilometer på 30 dager.

Men først kunne en glad styreleder Merethe Lundene endelig ønske medlemmene velkomne til fysisk møte igjen, både til spennende foredrag og nok en liten markering av 10-årsjubileet for DNT Valdres.

Tor Harald Skogheim tok deretter et raskt historisk tilbakeblikk, på utviklingen fra forløperen Valdres Tur- og Fjellportlag ble stiftet i 1982 og fram til i dag. Dette som et lite tillegg til de fem sidene i siste nummer av medlemsbladet Tinderangler.

Tidlig dramatikk

Så var det Ingvilds tur, og hun fortalte levende, i ord, bilder og videosnutter, om den krevende skituren i april i år, sammen med broren Erik og hans forlovede. Ingvild og Erik er forresten barn av Marit Sæbu og Trond Vatn i Skrautvål, Trond forøvrig nestleder i styret i DNT Valdres.

Teamet, som også bestod av tre hunder, tok seg ned til Sørneset, og gikk så de 615 kilometerne til nordspissen Verlegenhuken på 30 dager. Det vil si, ganske tidlig lå de værfaste i fire dager, det mest dramatiske på hele turen, med reell frykt for at teltet kunne revne eller fyke av sted med alle tre inni! Det var på forhånd kjørt ut to depoter langs ruta, og etter stormen var de nesten tomme for mat, og måtte gå 52 kilometer på 13 timer for å nå depotet!

Krevende planlegging

Men vi fikk også være med på planleggingen av turen, med detaljforberedelse av mat og utstyr, der kalorier og gram ble nitidig ført inn i excel-ark. Å velge beste rute var heller ikke enkelt, for på Svalbard merkes klimaendringene veldig tydelig. Både breer og havis smelter, og forholdene endrer seg dramatisk raskt. Blant annet ble ekspedisjonen møtt av store, åpne råker da de skulle i land etter å ha krysset isen i Billefjorden. Men ved å gå fra isflak til isflak, i rene Børge Ousland-stil, kom de seg i land uten uhell. Det var ubehagelige scener å se på filmsnuttene, selv om vi visste at det gikk bra! Men turen var ikke bare krevende - den bød også på sterke og gode naturopplevelser i fantastisk natur.

Takk, kaffe og premier

Ingvild fikk mange og varierte spørsmål fra en engasjert forsamling – og etterpå ble det velfortjent takk, applaus og gave.

Etter en liten kaffepause med noe å bite i ble høstmøtet avrundet med offentliggjøring av vinnerne av i alt seks uttrekkspremier fra Kremtoppjakten 2021, fine gaver som også i år er gitt av Valdres Sport på Leira. Ingen av vinnerne var til stede, så de får en uventet og hyggelig mail fra DNT Valdres.

Tekst: Tor Harald Skogheim

Bivuakk