12. mai var det tur langs Vinda

Foto: Jørgen Wangensteen

Elva Vinda renner under fv 51 ved sør-østre enden av Heggefjorden og i kveld arrangerte DNT Valdres tur langs elva.

I alt ti godt voksne var med på vandreturen langs elva Vinda i Øystre Slidre på ettermiddagen/kvelden 12. mai, i trivelig vårvær. Litt av bakgrunnen for fellesturen her var at det er flere populære turstier langs Vinda, og at mye av naturopplevelsen kan bli vesentlig forringet dersom planene om utbygging av elva blir realisert. DNT Valdres leverte i fjor høst en høringsuttalelse om dette.

Før turstart viste og forklarte turleder Tor Harald Skogheim, ved hjelp et stort, tegnet kart, hvor turen skulle gå. Det ble også orientert om de ulike fossene i den 7 - 8 kilometer lange elva, som går fra Søre Vindin ned til Volbufjorden.

Gåturen fra Sebu Bil startet oppover på østsida av elva, i begynnelsen på grusveg, etter hvert på sti/skogsveg. Elva ble krysset på Mosbrua, like ved ByggMix Heggenes, og turen gikk nedover igjen, på vestsida av elva, via den gamle idrettsplassen Raubrøtmoen. Den siste delen av turen går på sti tett ved elva, og vi kunne nyte synet av og bruset fra friske stryk nedover. De to Stampe-fossene var spesielt mektige syn, selv om vassføringen ennå er langt under skikkelig vårflom.

Som avslutning på turen ble det anledning til å komme ganske nær innpå fossene like på nedsida av brua ved Sebu bil. Her var det spent opp et tau ned skråningen, og framme mot kanten, slik at alle på en trygg måte kunne få nyte synet rett mot den flotte, tre-delte fossen i elva Vinda.

Turleder og referent Tor Harald Skogheim

Skrevet av Jørgen Wangensteen 12. mai 2015