24. august var det tur til Synshorn og Heimre Fagerdalshøe

På Synshorn
På Synshorn

Synshorn er en kort og enkel tur, egnet for de aller fleste, samtidig som en kommer høyt og fritt med en flott utsikt mot Bygdin, Bitihorn og Valdres.

Vi var 11 glade damer og 1 mann om møtte opp på Bygdinstøgo lørdag formiddag.  Mange hadde erfaring fra turen opp til Synshorn fra før, men få hadde gått videre over fjellryggen mot Heimre Fagerdalshøe.

Foto: Linda Wickstrøm

Selv om skyene hang lavt over fjelltoppene var temperaturen grei og det var lite vind, fint turvær ble vi enige om.

Som turledere la vi vekt på at alle skulle ha glede av turen, føle mestring og være en del av fellesskapet. Vi skulle gå i samlet flokk og vente på hverandre.

Turen opp til toppen er hvitmerket til første avsats. Dette partiet er temmelig bratt, men helt overkommelig for både barn og voksne. Etter elven er stien mer utydelig merket med rødt, men stort sett synlig hele veien opp til toppen på 1459 moh.

Foto: Linda Wickstrøm

Vi brukte ca 1 time opp, og kom i noenlunde samlet flokk. På toppen av Synshorn hadde vi flott utsikt nord-vestover mot Jotunheimen, toppene østover mot Raslet og Kalvehøgde var vanskeligere å skjelne da de var bak skyene, men Bitihorn tredde tydelig fram. Det er en spesiell følelse å komme til toppen av et fjell og nyte utsikten, så vi tok oss god tid til fotografering. Vi ble til og med velsignet med en solgløtt på toppen.

Foto: Linda Wickstrøm

Vi fulgte høydedraget videre mot Heimre Fagerdalshøe. Tidvis var det en sti synlig, tidvis var det bare å følge høydedraget videre.  På nedstigningen fulgte vi terrenget nedover ganske slakt og endte opp T-merket sti som går mellom Bygdin og Valdresflya. Her var det flatt og lettgått, med en del myrer og bekker under vegs.

Vi fikk etter hvert følge av flere, som så det røde turlederjakkene våre, og vil prøve seg på nye stier.  Da vi etter hvert tok matpause ved et lite tjern hadde vi doblet i antall, selv om de holdt seg litt på avstand. 

Vi brukte 5 ½ time på turen, med lett prat og mange pauser.

Turledere: Anne Reidun Tvenge, Guri Oline Iversen og Linda Wickstrøm

Referent: Linda Wickstrøm


Skrevet av Jørgen Wangensteen 31. august 2019