4. august var det Onsdagssnert på Kongevei i Øye

Kongeveien i Øye er flott turvei
Kongeveien i Øye er flott turvei Foto: Torkjell Haugen

Denne ettermiddagen var det tur langs den flotte strekningen av Kongevegen i Øye, som er blitt ryddet og skiltet for bare få år tilbake.

Fem stykker og to hunder ville være med å gå Kongevegen i Øye denne fine onsdagsettermiddagen. Vi startet ved Varpebua slik at vi hadde nedoverbakke mot Øye. Det var godt underlag og lett å gå nedover veien hvor vi stedvis så elva Begna som buldret seg gjennom elveleie i med fine fosser før den etter hvert roet seg ved gårdene i Øvre Dalen.

Kongeveien ble bygget etter nøyaktige mål, og skulle være 8 alen bred, noe over 4 meter. På vei nedover ble det gått gjennom mange tidligere norske avstandsmål som en rast, steinkast og alen. Omtrent halvveis står Milesteinen ved Grihamar, og der passet det med en rast. Og en rast er en lengdeenhet mellom to rasteplasser på en ferdselsvei, omtrent en norsk landmil, som var 11 295 meter.

Kongeveien i Øye med 1859 i berget
Kongeveien i Øye med 1859 i berget Foto: Torkjell Haugen

Like etter gikk vi forbi et tall som var hugget inn i berget, 1859, noe som var vanlig når de ble bygget veier på den tiden. Videre nedover mot Øye er det både nedover og oppoverbakke, og historien om ”bøttehank” prinsippet ble gjennomgått. Tidligere veier ble bygget rett frem uten å ta hensyn til bakkene, men med nytt trafikkmønster med flere vogner langs veiene ble disse bratte bakkene utfordrende for kusk og hester, derfor ble veiene bygget rundt de bratteste bakkene. For å illustrere dette brukte de ofte en bøttehank for å vise at avstanden ikke ble lenger, da bøttehanken er like lang om den står opp, eller ligger på siden.

Offersteiner
Offersteiner Foto: Torkjell Haugen

Nesten nede i Øye gikk vi forbi to store steiner som både har offergroper på toppen og er uthulet i midten, hva denne uthulingen har vært godt for er en ikke sikker på, men noen mener at den har blitt brukt i rituelle handlinger. Turen endte på den nye parkeringsplassen i Kroksvingene.

Rast Milesteinen ved Grihamar
Rast Milesteinen ved Grihamar Foto: Torkjell Haugen

Skrevet av Jørgen Wangensteen 23. oktober 2021